keskiviikko 14. marraskuuta 2012

Kakuttaren Kakkumanifesti

Ei, minulla ei ikävä kyllä ole ehtymätöntä sammiota, mistä pyöräytän taikasauvallani valmiita kakkuja.


Aloitan kaiken huolellisella suunnittelulla. Piirrän ja rustaan ajatukseni ja suunnitelmani kakun varaan tyhjälle paperille. Etsin ahkerasti inspiraatioita ja ohjeita netistä, selailen kymmeniä ja kymmeniä sivuja, tallennan kuvia ja ideoita, kehittelen päässäni eri versioita.
Sen jälkeen menen kauppaan. Ostan paketeittain voita, laatikoittain kananmunia, useita kiloja jauhoja, sokeria ja samoin suklaata. Valitsen parhaimmat raaka-aineet ja laadukkaimmat tuotteet.

Kotona voin aloittaa leipomisen. Tarvitsen seitsemän kulhoa. Yhdessä sulatan suklaan, toisessa lämmitän hiukan voita. Kolmannessa, yleiskoneen teräskulhossa vaahdotan voin ja sokerin kuohkeaksi. Neljännessä kulhossa sekoitan jauhot ja viidenteen erottelen keltuaiset. Kuudennessa kulhossa vatkaan valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja seitsemäs kulho tarvitaan, kun kolmas kulho jää liian pieneksi koko taikinalle ja sen sekoittamista on jatkettava urheasti käsin. Kakun paistamiseenkin käytän monenlaisia kikkoja ja uunissa niiden annan kypsyä kahdesta tunnista jopa kolmeen. Täytteiden valmistus onkin lähes yhtä vaivatonta kuin taikinan, onneksi niitä ei kuitenkaan tarvitse kypsentää! Poislukien kyllä kaikki marjapyreet ja marenkikreemit. Ja kinuskitkin. Huoh.

Sitten päästäänkin vasta oikeisiin töihin. Kakun koristeiksi voi valmistaa ihan mitä vain maan ja taivaan väliltä. Ja sen tuntuvat asiakkaatkin tietävän.. Sitä he eivät kuitenkaan tiedä, että massat joista ne valmistetaan ovat kalliita, niiden saatavuus on huonoa ja hävikki valtava, sillä ne joko kuivuvat käsiin tai unohtuvat hetkeksi pöydälle. Näpertely on onneksi sitä kaikista kivointa hommaa, muuten saattaisi hiukan vaivata että se ottaa poikkeuksetta isoimman siivun vuorokauteni tunneista. Ei ole yö eikä mikään jos en vähintään puoli kahteen asti pyöritä sokerimassakaulinta ja piperrä koristeiden yksityiskohtia ylihinnoitetuilla koristeluvälineilläni.  

Joku voisi luulla tässä vaiheessa kakun jo olevankin valmis. Vielä mitä! Kerrosten leikkaamisen, niiden täyttämisen ja koko kakun kreemillä kuorruttamisen jälkeen päästään kakku päällystämään. Kilon massaköntti on aina liian kovaa tai kuivaa eikä se koskaan istu raivokkaan, hartiat tässä vaiheessa viimeistään jumittavan kaulinnan jälkeen nätisti kakun pintaan. Se jää joko rypylle, repeilee uhkaavasti tai on niin ohut että kuultaa muikeasti läpi. Hyvin kiitollista hommaa tuntuu kuitenkin aina siinä vaiheessa olevan. No, koristeet pintaan ja niillä pahimpien ongelmakohtien sujuva peittely, niin taas voi olla hetken kiroilematta ja huutamatta perheelle. Tosin tämäkin vaihe voi kakun luonteesta riippuen viedä useamman tunnin.

Tämäkään vaihe ei kuitenkaan vielä ole se viimeinen, vaan sen jälkeen aletaan tutkia, minkälaiseen viritelmään kakun saa mahdollisesti pakattua ja ehtiikö sen tekemään ennen kuin asiakas tulee hakemaan. Monesti kakkulaatikoita pitää sahata auki ja teipata toisiinsa kiinni, että ne riittävät alkuunkaan. Mutta eihän se haittaa, ne onneksi maksavat vain noin 3 -4 € /kpl eikä kukaan ole jaksanut edes hinnoitella niitä koskaan mukaan kustannuksiin. 

Kun kakku on vihdoin jokseenkin säädyllisesti laatikossa/oissa pääseekin taas takaisin keittiöön, missä odottavat tiskivuoret, jauhopöllyt ja kuivuneet kananmunanvalkuaiset pitkin pöytiä ja tomusokerilla ja kakkumuruilla kuorrutetut lattiat. Sitten joskus saan vielä ymmärtää, että kaikki tämä pitäisi tehdä ihan vain silkasta anteliaisuudesta ja hyväntekeväisyydestä, eikä nyt ainakaan mitään joistain kakuista voi pyytää, haloo! Mitä niihin nyt muka menee, muutama muna ja sokeria!? Jos siis jollakin on tietoa alussa mainitsemastani taikasauvasta ja sammiosta niin soitelkaa ihmeessä..

Mutta kyllä tämä leipominen on siltikin vaan ihan
parasta mitä tiedän :)

9 kommenttia:

 1. Tämä oli kyllä hieno kuvaus Elävästä Elämästä. Miun hermoilla tuo koristelupuoli jäisi aikalailla puolitiehen.... Rakkaat terkut! Piia

  VastaaPoista
 2. Puit sanoiksi sen mitä kakkujen leivonta oikeasti on, jokainen kakku on tulosta tuntien suunnitelusta ja työstä jotkut osaavat arvostaa toiset ei. =)

  VastaaPoista
 3. No just eikä melki kun meikäläisen suusta.. Tätähän tää homma on, eipä voi verrata tavan kermakakkuun, paista pohja, halkaise,kermat ja hillot väliin, kermat pintaan, muutama hedelmälohko tms ja vot kakku valmis :)
  Tällaiseski varmaan suurin osa ostajista mieltää kakun teon :)
  Kiitos ,että puit sanoiksi tämän kaiken :)

  VastaaPoista
 4. Kiitos kovasti ihanaiset! Arvasin että on hyvin tuttua myös teille muille.. =)

  VastaaPoista
 5. Tosi hyvä kuvaus tästä mukavasta harrastuksesta(minulle harrastus) :) Kakkujen ulkonäköä ja makua kehutaan mutta kun jotkut (ei kaikki) kyselevät hintaa jos tekisin tilauskakun niin siihen tyssää... toiset taas maksaa mielellään,että saavat jotain erilaista ja hinnoittelenkin yleensä aina alakanttiin.
  Näitä kirjoitteli Pice

  VastaaPoista
 6. Olipa osuvasti kirjoitettu. Eksyin blogiisi kun katselin HeMeLe:tä. Olen tällä hetkellä Vellun opissa :)

  VastaaPoista
 7. Juurikin näin!

  "Tämmönen samanlainen, koristeluineen, pitää olla, kuin tässä kuvassa, jonka otin netistä joltain jenkkisivustolta... Mutta mitään ei saa maksaa..."

  Laskin joskus, että tuntipalkka kakkujen tekemisessä jää alle 50c/tunti...

  Käsityötä kakkutaiteilukin. Ja käsityötähän ei arvosteta...

  MUTTA silti! Kakkujen tekeminen on jotain niin parasta :)

  VastaaPoista
 8. Niin totta! Ja jos tykkäät tehdä työtäsi, oli se sitten kakkuja tai käsitöitä, niin eihän siitä sitten tarvi kenenkään maksaa, kun ihan iloksesi leivot! :D Välillä kyllä kiroiluttaa :D

  VastaaPoista
 9. Oli kyllä huikean osuva kirjoitus!!! Monet ei edes tajua kuinka työlästä (ja ihanaa) leivonta osaa kaikenkaikkiaan olla (ja hintavaa)! massat, työkalut ja raaka-aineet varsinkin suomessa _hyvin_ kalliita, ja asiakaskin olettaaa että 20 hengen sokerimassakakusta tulee kaverin leipomana noin 20 e hintainen, vaikka tosiasiassa vasta raaka-aineet ylittävät jo tuon summan.... MUTTA kaikesta tästä huolimatta leivonta on niin parasta puuhaa! <3 :)

  VastaaPoista